sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Suomi100 Joutsenet

Ainakin Kuusamon kouluissa satavuotiasta Suomea on juhlistettu monella tavalla, kevään lopulla myös isomman juhlan merkeissä. Juhlissa eri koulut esittivät omia ohjelmia sekä toisilleen että kutsuvierailleen. Minä sain työtehtävän muodossa olla mukana puvustamassa omien lasten koulun esitystä.  Ompelin puvut neljälletoista joutsenelle, jotka esittivät oppilaskuoron laulaessa kuusamolaisen kansanlaulun Joutsenet.


Joutsenet

"Yli soiluvan veen ne sousi,
Ne aallon ulpuina ui,
kun aurinko nuorna nousi,
yöt pohjan, kun punastui.

Lumikaulat kaartehin ylpein
Veen kuultoon kuvia loi;
Povet aamun kullassa kylpein
Ne outoja unelmoi.

Vain joskus onnensa julki
Ylen suuren ne joikuivat,
Ja soinnut aalloilla kulki
Niin aavistuttelevat

Ne rauhassa souti ja solui
Suven kerkeän kestämän,
Jonot valkeat joikuen jolui
Syvän päällitse päilyvän.

Kohos siiville kerran ne sitten,
Suvi kun oli muistoja vain,
Kukat laulavat lainehitten
Unet valkeat ulappain."

Otto Manninen. (Alkuperäisessä laulussa on muutama säkeistö ennemmän.) 

Pukujen siniset nauhat symboloivat suomalaisuutta. Siipien idea ja tietysti toteutuskin olivat omia ajatuksiani, ja oli ihana nähdä joutsenten ja siipien juhlalliset ja toimivat liikkeet. Oli ihana nähdä myös joutsenten juhlalliset kampaukset ja ryhdikäs esiintyminen. Kuorokin oli yhtenäisissä juhlavissa asuissa, ja jännityksestä, suuresta yleisöstä ja Kuusamo- talon isosta esiintymissalista huolimatta laulu kajahti upeasti. 10-vuotiaan pojan komeasti lausuma yksi säkeistö toi varmasti jokaiselle kuulijalle joko tipan linssiin, kylmät väreet tai vähintään hiljaisen juhlan tunteen. Palaute esityksestä ja oman koulun panostuksesta onkin ollut mahtavaa kuultavaa.


Toteutus puvuissa oli paitsi sarjatyön, mutta myös yksinkertaisen toteutustavan vuoksi ihan kohtuullinen urakka, jopa kevyempi kuin suunnitellessa ajattelin. Uskon että puvuille löytyy koululta vielä monenlaista käyttöä paitsi joutsenina, myös pienillä muutoksilla ja asusteiden vaihdolla esimerkiksi joulunäytelmän enkeleinä tai lumen ja talven rooleissa.


Vastaavat projektit voisivat olla mahtavia jatkossakin, miksei myös päiväkodeille, urheiluseuroille, näytelmäkerhoille jne.

Kuvissa esiintyy oma neitini, omalla suostumuksellaan.

2 kommenttia:

RAKS kirjoitti...

Hei ihan huikeaa!

Miina kirjoitti...

Hienot!