maanantai 23. helmikuuta 2015

Vauvan tossut Baby boots +kaava

Vauvan vaatteita, pieniä ja vielä pienempiä, niistä on viimeaikojen harrasteompelut tehty. 


Jossain netin syövereissä törmäsin hauskoihin vauvan tossuihin, tai ei niinkään tossuihin vaan buutseihin, mikä ei suomeksi kuulosta yhtä kivalta kuin 'Baby boots'-kuulostaa. No sopivaa valmista kaavaa ei löytynyt. Löytyi isoja kokoja sopivahkoja malleja, tai pieniä kokoja mutta vääriä malleja joten tein itse. (ja en säästänyt, ainakaan ajankäytössä.)  


 Ja jonkinmoista tutoriaaliakin kuvasin. Skannasin kaavankin, jonka käyttö omalla vastuulla, syystä että. Vanha onneton skanneri ei halunnut skannata (lue: en osannut ja niin mieleni pahoitin) kaavaa pdf:nä vaan se on jpg, joten oikean kokoisena tulostaminen jää tossun tekijälle.. Valmiin tossun pohja on noin 10,5cm, eli koko on aikalailla vastasyntyneen. 

Aivan aluksi: koita saada sopivat kaavat ulos tulostimesta. Kaavakuvassa on muutama mitta merkittynä, joista voit tarkistaa että kaava on oikean kokoinen. Saattaisin itse tyytyä muutaman millin heittoonkin suuntaan tai toiseen  ja pelata sitten saumanvaroilla ja kiittää joustavia kankaita olemassaolostaan.  Mutta tosiaan, nuo kaksi mittaa jos on samanmittaiset niin mittasuhteiden pitäisi olla kohdillaan.


Itsehän leikkelin kappaleet ilman saumanvaroja, käytännössä kuitenkin parin millin päästä kaavan reunasta. Leikkelin myös kaavasta löytyvät hakkimerkit reunoihin helpottamaan kohdistusta ommellessa.  Leikkasin kappaleet sekä päällisneuloksesta=siksak, että valkoisesta fleecestä, joka tulee vuorikankaaksi.


Ensin ompelin jalkapöydän päälliset varren U-n muotoiseen kaareen. Sekä molemmista tossuista, että molemmista vuorikappaleista.


Seuraavaksi ompelin halkion alapuolelle tulevan saumanpätkän kaikista neljästä kappaleesta.


Sitten laitoin, anteeksi huono kuva, sisäkkäin päällisen ja vuorikappaleen  oikeat puolet vastakkain, ja ompelin ne yhteen halkion reunoista ja yläreunasta. 


Sitten tossut voikin käännellä oikeinpäin ja ne näyttävät suunnilleen seuraavan kuvan kaltaisilta pohjattomilta tossuilta.  Tuon halkion/läpän alapuolelle kulmaan kannattaa leikata kulmaan hakki, että sen saa käännettyä siististi eikä se kiristä.  Jalkapöydän päälle tuleva kappale on tarkoituksella aavistuksen reilu, ettei tossun kärjestä tule liian littana. Sen takia ompelin seuraavaksi vuoren ja päällisen kärjestä yhteen pitkällä tikillä, mikä näkyy kuvassa paremmin oikeanpuoleisessa tossussa. Vasemmassa näkyykin että langalla on tarkoitus kiristää tossun kärkeen kaunista muotoa, mutta ei kuitenkaan ruttuja tai laskoksia.  


Tossun pohjakappaleet, vuoren ja päällisen, voi apu-ommella  keskenään yhteen, mitä minä en jaksanut tehdä.  Neulasin vain pohjat päällekkäin tossuun kiinni, kohdistaen pohjan hakkimerkit.  Ja ompelin pohjat kiinni.  


Söpöset tuli! Vielä nepit, tarrat tai napit ja napinlävet läppään ja valmista on!  Itse tungin tässä vaiheessa tossut täyteen fleecepaloja ja silittelin reilulla höyryllä tossujen saumat siistin näköiksi. 

  
Ensin tein vihreävalkoiset tossut Pikkupiltin joustiksesta. 


Seuraavaksi 'reinot' Metsolan ruskeasta mokkaruutu-kankaasta.  Sitten nämä siksakit Metsolan neuloksesta. 


Ja vielä olisin halunnut valkoisesta nahasta makeaiset, mutta nahanpalat ei olleet tarpeeksi isoja, joten tein testiksi yhdet mustasta tekonahasta retropuuvilla-vuorella.


 Ei muuta kuin kokeilemaan!  Palautetta alaosan kommenttilootaan otan mielellään vastaan, mutta en lupaudu tukiompelijaksi tai 24h tutoriksi. Ehkä unohdin jotain olennaista, ehkä en osannut neuvoa, ehkä ohjeet on epäselvät, mutta saattaisi näillä tossut saada aikaan? 

Linkit valmiisiin ilahduttaisivat takuulla!Vauvan tossu-kaava, Baby boots pattern by Irinka 2015 Nämä siis sopii ihan mukavasti A4-paperille, niin että sivuihin jää muutama sentti marginaalejakin. Onnea kokeiluun! Toki näytöltä piirtäminen suoraan kaavapaperille voi onnistua myös kuvaa sopivasti zoomaillen. (ynnä muita ammattiaisia vinkkejä :D )

19 kommenttia:

Peppi kirjoitti...

Suloiset :) ja ihanat kuosit näissä. Päheet nuo nahkaiset ;D

Hanna/ Punatukka ja kaksi karhua ♥ kirjoitti...

Ihan tosi hienoja! Todellakin tallennan kirjanmerkkeihin tämän ohjeen :)

Heidi kirjoitti...

Ihana kiitos, ohjeesta!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan suloisia!! ♡ Miten se olikaan.. jos vauvan vaatteita ei ite tarvi niin koristeeksi.. joten mulle rivi nuita eteiseen. :) - P

Miina kirjoitti...

Siistit nuo nahkaiset :) :)

irinka kirjoitti...

Kiitos että kommentoitte! Joo, on nämä aika suloisia kyllä! Toivottavasti tosiaan ohjeesta on iloa!
Mies meinasi nuista nahkaisista, että 'Kivat kumisaappaat' :DD !

p.s ilmeisesti tämä veläkin kysyy niitä varmenteita? Kävin taas tallettamassa asetuksissa että niitä ei pitäisi olla, mutta onko silti? ihan pöhköä jos on, tiedän että niitä on hankala jollain laitteella laittaa tai nähdä..

Anonyymi kirjoitti...

No wau! tosi upeita! Meillä tuo keskimmäinen tuumas että MULLEKKI!! :D
Ja mustista totes että hienot saappaat! :)

t. Jenni

irinka kirjoitti...

Jep, pitäislöhän kokeilla isommassa koossa? Sallan möksälle tekis läjän ja jarrusukka-ainetta pohjiin, ni vois sisällä juosta näillä? :D Joo, ei taida maksaa vaivaa ja kaikkien jalat kasvaa, jatketaan crocseilla (jos ei joskus vinksaha ja oo pakko kokeilla.)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania! Nuo musta-valkoiset näinkin jo livenä pikkuisella käytössä! Tosi suloset! Ja nuo mustat nahkaiset on mageet!! :) -Marja

Sini kirjoitti...

No wau! Jaksaiskohan sitä kesään mennessä saada aikaseks...

Sanatorio kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta ja kaavasta :) Tätä oli pakko kokeilla kun itelläkin tämmöinen pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa:) Ja kaava toimi hyvin.

jayja kirjoitti...

Wautsi! Eilen tein - blogin kautta tänne päädyin ohjetta tutkailemaan. Kiitos paljon tästä, pitää itse kokeilla näiden tekoa heti kun saa aikaiseksi!

Marlee /Kättein jälet kirjoitti...

Ihan super ihanat! Nyt tiedän mitä ompelen ystävän alkuvuonna syntyvälle pienokaiselle :) Kiitos ohjeesta ja kaavasta!

Enni kirjoitti...

Ihania tossuja! Oon pitkään jo aikonut tehdä ja viimein ajattelin alottaa. Pysyykö nää hyvin jalassa pienellä? :)

Sofia//LAPSEKKAANA kirjoitti...

Mun ekat nää löytyy linkin takaa. Ehkä seuraavat on käyttökelpoiset :D

http://lapsekkaana.blogspot.fi/2016/03/kasityo-karpanen.html?m=1

Midaila kirjoitti...

Ihanan näköiset! Onkohan näillä käyttöä vielä noin vuosikkaalle, jos koittaisi väkertää kaavoista isompia vai hankkia jotkut Stoonzit tai vastaavat..

Suvi kirjoitti...

Selkeät ohjeet ja hyvin onnistu tulostus, kiitos! :)

Unknown kirjoitti...

aivan ihanat :) minulla ei ole tulostinta käytössäni enkä oikeen mistään saa tulostettua kaavoja...olisiko millään mahdollista että lähettäisit minulle sähköpostiin mitat kaavoista? siis kuvineenpäivineen. se olisi todella ystävällistä niin saisin tehtyä vauvalle töppöset ennen talventuloa. kalervot1@gmail.com terveisin: äiti jolla on kankaita mutta ei ohjeita

Anonyymi kirjoitti...

Miten nämä istuu ja pysyy jalassa? Söpöt on joo mutta en haluaisi tehdä koristeeksi kun on akuutti tarve....